Ličilac-soboslikar

by | kol 19, 2021 | Trogodišnja zanimanja | 0 comments

Kroz stručne predmete učenici se upoznaju s osnovnim tehnikama risanja i slikanja, kao što je izražavanje crtom i bojom, razvijaju smisao za likovnu kompoziciju, njeguju osjećaj za tonske i kolorističke osnove radi uporabe u svom budućem zanimanju. Upoznaju se s izražavanjem pomoću boja, njihovim djelovanjem, miješanjem, nijansiranjem, te odabiranjem boje
u skladu s djelovanjem i namjenom obojenja. Kroz učenje o tehnikama ukrašavanja zidova uče crtati motive u perspektivi radi obogaćenja praktičnih znanja u soboslikarskom zanimanju. Na taj način razvijaju kreativne sposobnosti i uče vještine svoga zanata kroz povijest.

Učenjem starih načina ukrašavanja zidova njeguju svoju kulturnu tradiciju i uče se kako restaurirati objekte pod zaštitom Ministarstva kulture. Uče kako na zidu oponašati drvo, mramor ili kamen. Ovladavaju vještinom stilizacije, ljepotama i efektima ornamentike, te kroz to razvijaju i vlastiti kreativni izraz.
Učenici se upoznaju s tehnikom ličenja, upoznaju alate i strojeve za ličenje. Uče o impregnaciji, postavljanju zidnih tapeta, te kako se pripremiti za rad u posebnim uvjetima.

Na praktičnoj nastavi usvajaju znanje o skidanju starog naliča na mineralnoj, drvenoj i metalnoj podlozi te kako izraditi novi nalič sa svim predradnjama na podlozi.
Učenici, također, uče i o ulogama na gradilištu: tko je investitor, projektant ili izvođač, kako obračunati svoje radove i kako sklopiti i ugovoriti posao.