ERASMUS+: Poticanje poduzetničkih vještina kod učenika s posebnim potrebama

by | sij 11, 2021 | Erasmus | 0 comments

Graditeljsko-geodetska škola Osijek od 2019. godine sudjeluje u dvama ERASMUS+ projektima. Budući da se radi o KA2 projektima, koji uključuju suradnje, inovacije te razmjene učenika, od 6. do 10. siječnja 2020. godine Graditeljsko-geodetska škola Osijek ugostila je 10 stranih profesora i 15 učenika u sklopu projekta Poticanje poduzetničkih vještina kod učenika s posebnim potrebama. Glavni koordinator projekta je Turska, a uz Hrvatsku partneri su još i Portugal, Rumunjska te dvije lokacije iz Italije; Lanciano i Lipari. 

Projekt traje dvije godine i sastoji se od 4 razmjene učenika te dviju razmjena profesora. Budući da je Hrvatska bila prva na redu, koordinatorica projekta Graditeljsko-geodetske škole Osijek profesorica Amalija Bošnjak sa svojim timom osmislila je niz aktivnosti za profesore i učenike kako bi se postigli ciljevi projekta, u ovome slučaju learning by doing i project learning. 

Prvi dan boravka bio je osmišljen kao team buliding te se cijela skupina uputila  prvo u obilazak Tvrđe uz vodiča, a nakon toga i u obilazak Kopačkoga rita uz ručak u Didinom konaku. Važno je naglasiti da su strani učenici bili smješteni u obiteljima naših 12 učenika, zbog čega je bilo važno da se svi međusobno upoznaju i opuste.

Od 7. do 9. siječnja aktivnosti su se održavale većinom u prostorima škole, odvojeno za profesore i učenike. Tako su učenici prvoga dana sudjelovali na dramsko-pedagoškoj radionici kod profesorice Stele Macakanje Baćić, u kojoj su se raznim dramskim tehnikama predstavili na svim jezicima, a pokretom i osmišljavanjem vlastitoga multikulturalnoga loga dublje upoznali i povezali. Isti su dan profesori prezentirali svoje odgojno-obrazovne sustave te pod vodstvom pedagoginje Lidije Brod radili na definiranju jednog od osnovnih pojmova projekta, SEN učenika. Nakon proaktivnoga prijepodneva, svi su se zajedno uputili u obilazak našeg partnera, Građevinskoga i arhitektonskoga fakulteta Osijek, gdje ih je dočekao Ivan Kraus te u ugodnom ozračju fakulteta informirao o samoj zgradi, programima i načinu rada fakulteta, nakon čega su učenici sve do kasnih poslijepodnevnih sati ostali na, sad već dobro poznatim radionicama Zimske kreativne škole, Zgradotresu i Mostovima od špageta koje je vodio Filip Anić. 

Drugi dan, 8. siječnja, profesori su razmijenili iskustva o volontiranju u vlastitim školama i lokalnim zajednicama. Tu su osim djelatnika Graditeljsko-geodetske škole Osijek, vlastita iskustva došli podijeliti suradnici – volonteri Zimske kreativne škole, kuhar Hotela Osijek Tomica Đukić, omiljeni kuhar naših polaznika, arhitektica Dina Stober, voditeljica radionice Sunčana strana ulice, te naše drage suradnice Irena  Mikulić iz PRONI centra i Jelena Kamenko Mayer iz Volonterskoga centra Osijek. Ugodnim se dijalogom došlo do zaključka da se u svim zemljama radi na promicanju volontiranja, a kao krovnu ideju volonterskoga rada Graditeljsko-geodetske škole Osijek predstavljena je Zimska kreativna škola Graditelji, koja je već postala jednim od osječkih brendova. U skladu s tim, učenici su proveli dan na radionicama 3D design i Interior design koje je vodila profesorica Ivana Mlinarić te na radionici My room, my freedom koju je vodila profesorica Valentina Slabinac. U popodnevnim su se satima profesori uputili prema Centru za autizam kako bi promotrili trenutno najsuvremeniji pristup SEN učenicima, kako u Osijeku tako i u okolici.U večernjim se satima uživalo u Zumba ritmovima u koje je sve povela profesorica Slađana Pandžić.

Posljednji dan radionica, 9. siječnja, okupili su se timovi iz svih zemalja i zajednički prikupljenim iskustvima osmislili te načinili nacrt vlastite Zimske kreativne škole, a sve je na kraju predstavljeno postavljenom izložbom u holu škole.

Posljednji su dan svi zajedno posjetili Vukovar. U Muzej Vučedolske kulture susreli su se s izradom čizmica od filca koje su ukrašavali motivima stare kulture te ih ponijeli sa sobom kao suvenir. Nakon šetnje uz Dunav, vratili su se u Osijek te svi skupa, profesori, stručna služba škole, učenici, gosti i roditelji, održali prigodnu završnu ceremoniju dodjele certifikata. Druženje je potrajalo do kasnih popodnevnih sati uz tradicionalne ritmove svih zemalja partnera. Ovim bismo se putem htjeli zahvaliti GPP-u koji svake godine  polaznicima naše Zimske kreativne škole omogućava besplatan gradski prijevoz, a ta se suradnja ove godine nastavila i kroz Erasmus projekt.