Mobilnost učenika u Irskoj 2023.

by | lis 27, 2023 | Erasmus akreditacija (2022.-2027.)

Učenici Graditeljsko-geodetske škole Osijek su zahvaljujući Erasmus akreditaciji, u sklopu KA1 Erasmus+ projekta 2023-1-HR01-KA121-VET-000130699, ove godine – od 16. do 30. rujna – boravili u Irskoj.

Cilj mobilnosti bio je unapređenje stručnih kompetencija učenika kroz sudjelovanje u projektima mobilnosti kako bi poboljšali motivaciju za nastavak obrazovanja u području graditeljstva i arhitekture i doprinijeli internacionalizaciji strukovnog obrazovanja.

Tijekom trajanja projekta učenici su stekli nova znanja i vještine te su naučili kako izraditi arhitektonske BIM modele koristeći osnovne i napredne alate programskog sustava Revit. Proučavali su osnove BIM teorije i tehnologije. Učenici su stekli znanje o Revit sučelju i općim postavkama. Tijekom mobilnosti od dva tjedna učenici su radili praktičan zadatak koji obuhvaća projekt stambene kuće i poslovne zgrade koji su projektirali iz 2D CAD-a.

Ukupno 10 učenika u pratnji nastavnika Krešimira Stinera provelo je, dva tjedna u Bray-u u Irskoj. Obavljali su stručnu praksu u obliku učenja programskog jezika Revit u prostorima gospodarske komore grada Bray-a pod mentorstvom Nialla Coatesa.

Kao i na dosadašnjim mobilnostima učenici Graditeljsko-geodetske škole tijekom obavljanja stručne prakse u inozemstvu svojim trudom, radom i zalaganjem ostavili su odličan dojam, stekli nove vještine, znanja i kompetencije. Učenici su vrlo brzo pokazali samostalnost i odgovornost u radu. S mentorom Niellom su surađivali odlično i usavršili komunikaciju na engleskom.

Tijekom svog boravka u Irskoj učenici i nastavnik u pratnji imali su priliku upoznati irsku gastronomiju, kulturu i pismo. Vikendi su bili predviđeni za  razgledavanje kulturno povijesne baštine i prirodnih ljepota. Irska je poznata po predivnoj prirodi te mnoštvu muzeja koji su imali besplatan ulaz.

Učenici su tijekom svog boravka u Irskoj stekli neprocjenjivo iskustvo koje će im pomoći u njihovom daljnjem profesionalnom radu i školovanju.To iskustvo će im omogućiti da nakon završetka školovanja budu još kompetentniji na tržištu rada osnovnim znanjem u programskom jeziku Revit koji se primjenjuje sve češće u novije vrijeme.

Rad u multikulturalnom okruženju, komuniciranje na engleskom jeziku omogućilo je učenicima upoznavanje različitih kultura, uvažavanje različitosti te nadograđivanje samopouzdanja i samopoštovanja. Rad u intekulturalnoj sredini ih je naučio da uvažavaju druge kulture, stvaraju navike i stavove te grade budućnost u multikulturalnom europskom okruženju.

Dobrobiti Erasmusa brojne su i dalekosežne. Boravak u Irskoj bilo je nezaboravno iskustvo kako za učenike tako i nastavnika, a  kući su ponijeli lijepe uspomene, nova poznanstva i izuzetna iskustva.

Kako im je bilo na mobilnosti pogledajte u galeriji slika i na stranicama naših društvenih mreža, Instagram i Facebook.

Program Erasmus+ sufinanciran je od EU, a u Republici Hrvatskoj provodi ga Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU).

Koordinatorice projekta: Akreditacijski tim